Elintarvikeväri Sisällysluettelo Luokitteluja | Keltaisia ja oransseja värejä | Keltaisia värejä | Oransseja värejä | Punaisia värejä | Sinisiä värejä | Vihreitä värejä | Ruskeita värejä | Mustia värejä | Lähteet | Aiheesta muualla | Navigointivalikkoelintarvikeväri.ISSN 2323-3370Coloria.net: Elintarvikeväritlaajentamalla
Elintarvikevärit
elintarvikkeidenvärinpunajuurestaporkkanastakarmiininE-koodiEuroopan unionissaelintarvikelisäaineillaFDAColour Index International
Elintarvikeväri on elintarvikkeiden värin muuttamiseen tarkoitettu aine.[1] Yleensä tavoitteena on parantaa ruoan ulkonäköä.
Värejä voidaan tehdä keinotekoisesti tai käyttää hyväksi luonnon omia väriaineita kasveista esimerkiksi punajuuresta tai porkkanasta. Myös ainakin yhdestä hyönteislajista tehdään elintarvikeväriä: kokenillikilpikirva Dactylopius coccus on karmiinin, jonka E-koodi on E 120, raaka-aine.
Sisällysluettelo
1 Luokitteluja
1.1 Turvallisuus
1.2 Väriaineen koostumus
2 Keltaisia ja oransseja värejä
3 Keltaisia värejä
4 Oransseja värejä
5 Punaisia värejä
6 Sinisiä värejä
7 Vihreitä värejä
8 Ruskeita värejä
9 Mustia värejä
10 Lähteet
11 Aiheesta muualla
Luokitteluja |
Turvallisuus |
Euroopan unionissa elintarvikelisäaineilla on E-luokittelu. Elintarvikevärit kuuluvat elintarvikelisäaineisiin. Yhdysvalloissa FDA luokittelee värit F(ood)-, D(rugs)- ja C(osmetics)-luokkiin tarkoittaen elintarvikkeita, lääkkeitä ja kosmetiikkaa. Näitä yhdistelemällä saadan yhdeksän luokitusta käyttötarkoitusten mukaan. Eri maiden tai alueiden käytännöt eivät ole yhteneväiset.
Väriaineen koostumus |
Väriaineita luokittelee niiden värilähteen perusteella Colour Index International.
Keltaisia ja oransseja värejä |
kurkumiini, E 100
riboflaviini (B2-vitamiini), E 101
Keltaisia värejä |
tatratsiini, E 102
resorsiininkeltainen (krysoiini S), eristetään alkannasta, E 103
kinoliininkeltainen, E 104- keltainen 7G
Oransseja värejä |
paraoranssi, E 110
Punaisia värejä |
karmiini, E 120
atsorubiini eli karmosiini eli karmosiini, E 122
amarantti, E 123
uuskokkiini, E 124
erytrosiini, E 127
punainen 2G (atsogeraniini), E 128
alluranpunainen, E 129
Sinisiä värejä |
- indantreenisininen
patenttisininen, E 131
indigokarmiini, E 132
briljanttisininen, E 133
Vihreitä värejä |
klorofylli, E 140- klorofylliini
klorofylliinikuparikompleksin kalium- ja natriumsuolat, E 141- briljanttivihreä BS
patenttivihreä, E 143
Ruskeita värejä |
sokerikulööri, E 150- emäksinen sulfiittisokerikulööri
- ammoniummenetelmän sokerikulööri
- ammoniumsulfiittimenetelmän sokerikulööri
ruskea FK, E 154
ruskea HT, E 155
Mustia värejä |
briljanttimusta FCF, E 151
lääkehiili, E 153
Lähteet |
↑ Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: elintarvikeväri. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus. ISSN 2323-3370.
Aiheesta muualla |
- Coloria.net: Elintarvikevärit