Jäinen hauta Juoni | Navigointivalikko

JännitysromaanitClive Cusslerin romaanitVuoden 1975 kirjat


Clive CusslerinDirk PittkantosiipialustapolttopulloillaFord TrimotorDisneylandissa




Jäinen hauta (Iceberg, 1975). Suomentanut Erkki Hakala. WSOY, 1978 on Clive Cusslerin järjestyksessä toinen ja myös suomennoksena toinen jännitysromaani.



Juoni |


Islannin lähellä erään jäävuoren sisällä on palaneen aluksen hylky. Majuri Dirk Pitt laskeutuu helikopterilla jäävuorelle ja tutkii hylyn; se osoittautuu odotetusti tutkimusalukseksi muutetuksi huvipurreksi; omistaja ja koko miehistö vaikuttaa palaneen hengiltä.


Pittin mukana oleva tiedemies Willi Hunniwell on omituisen hermostunut; kun he lentävät Islantiin niin yllättäen heidän kimppuunsa hyökkää pieni liikesuihku ja heitä tulitetaan siitä konetuliaseella. Pittin lentotaito suistaa hyökkääjän mereen ja Pitt tekee rajun pakkolaskun Islannin rantaveteen.


Hunnewell on saanut osumia ja kuolee käsiin; viime sanoinaan hän lausuu oudon runonpätkän joka sittemmin selviää olevan Coleridgen kuuluisasta runosta Vanhan merimiehen tarina.


Kun Pitt on lääkärin hoidettavana paikalle kävelee nopeasti kaksi roistoiksi selviävää poliisia joiden tarkoitus on tappaa Pitt ja lääkäri; ovelalla menettelyllä molemmat voitetaan.


Pitt tapaa nyt amiraali Sandeckerin ja tämä tuo mukanaan sihteerinsä Tidi Royalin; yhdessä he käyvät tapaamassa palaneen laivan perijää Kirsti Fyrietä joka on kuolleen omistajan sisar.


He tapaavat myös tämän miesystävän Oskar Rondheimin joka onkin roisto; Pitt huomaa tämän seikan ja alkaa amiraalin ällistykseksi esiintyä yksinkertaisena homoseksuaalina - eli uskottelee olevansa harmittava mutta vaaraton idiootti.


Pitt sukeltaa kadonneen liikesuihkun hylkyyn ja löytää todisteita omituisesta juonittelusta; he joutuvat nyt avomerellä osin sumun suojassa rajuun taisteluun aseistettua kantosiipialusta vastaan ja voittavat tämän improvisoiduilla polttopulloilla.


Keflavikin tukikohdasta löytyy mekaanikko joka on korjannut konetta ja kertoo olennaiset tiedot. Paluumatkalla Pitt törmää erääseen kansallisen tiedusteupalvelun NIA:n agentiin jonka peitehahmo on taksimies; yhdessä he vaihtavat tietoja ja sopivat mitä tehdään.


Rondheim järjestää runoillan jonka päätteeksi vieraat kaapataan; heidät viedään enemmän tai vähemmän liikuntakyvyttömiksi pahoinpideltyinä erämaahan jossa odottaa ison helikopterin hylky - siis lavastetaan lento-onnettomuus; Rondheim itse pieksää Pittin karatella mutta yllättäen selviää että saatuaan kylmällä vedellä hautomisen avulla turvonneet silmänsä auki hän pystyykin kiipeämään rotkosta ja erätaitojensa avulla pääsemään eräälle majalle jossa on radio; vaikka yhtään helikopteria ei ole sabotaasin vuoksi kunnossa löytyy parempaa: lentokuntoinen Ford Trimotor jonka avulla uhrit pelastetaan erämaasta; vain yksi vanha mies menehtyy voimiensa loppuessa.


Nyt alkaa huikea loppuottelu Disneylandissa; Pitt joutuu otteluun Rondheimia vastaan ja roisto saa kauhukseen todeta ettei hänen avuttomaksi homoksi luulemansa Pitt olekaan sellainen vaan vielä pahempi tappelija kuin hän itse: roisto viedään paikalta raajat murskana.


Pitt selvittää vielä välinsä Kirsti Fyrien kanssa ja kävelee kohti auringonlaskua.


Pitt ostaa pelastustyössä käytetyn vanhan lentokoneen josta tuleekin hänen kokoelmiensa pitkäaikainen keskipiste.







Popular posts from this blog

Can not update quote_id field of “quote_item” table magento 2Magento 2.1 - We can't remove the item. (Shopping Cart doesnt allow us to remove items before becomes empty)Add value for custom quote item attribute using REST apiREST API endpoint v1/carts/cartId/items always returns error messageCorrect way to save entries to databaseHow to remove all associated quote objects of a customer completelyMagento 2 - Save value from custom input field to quote_itemGet quote_item data using quote id and product id filter in Magento 2How to set additional data to quote_item table from controller in Magento 2?What is the purpose of additional_data column in quote_item table in magento2Set Custom Price to Quote item magento2 from controller

Magento 2 disable Secret Key on URL's from terminal The Next CEO of Stack OverflowMagento 2 Shortcut/GUI tool to perform commandline tasks for windowsIn menu add configuration linkMagento oAuth : Generating access token and access secretMagento 2 security key issue in Third-Party API redirect URIPublic actions in admin controllersHow to Disable Cache in Custom WidgetURL Key not changing in Magento 2Product URL Key gets deleted when importing custom options - Magento 2Problem with reindex terminalMagento 2 - bin/magento Commands not working in Cpanel Terminal

Aasi (pallopeli) Navigointivalikko