Nätti-Jussi Sisällysluettelo Elämä | Nätti-Jussin nimi muussa käytössä | Julkaisuja Nätti-Jussin tarinoista ja elämästä | Bibliografia | Lähteet | Aiheesta muualla | Navigointivalikko"Nätti-Jussi"Hauta- ja rakennuskiviliike LamminrantaLapin Pakarin Nätti-JussiKatujuna Nätti-Jussi palaa Rovaniemen katukuvaanRovaniemi.fi: ”Nätti-Jussi”Nätti-Jussi -ravintola KarstulassaKuvia muistomerkin paljastamisestaRautasilta-blogi: Siitä on Nätti-Jussi mennytLasse Lehtinen kirjoitti Nätti-Jussin elämäkerran. Arvo Vuorelan juttu Yle Radio Keski-Suomessa 12.10.2012
Suomalaiset viihdetaiteilijatVuonna 1890 syntyneetVuonna 1964 kuolleet
31. elokuuta1890Karstula4. elokuuta1964RovaniemiLapissaKarstulassaKeski-SuomessaTervolassaMuurolassakampurajalastaan1950-luvunRovaniemen maalaiskuntaanMuurolaanKarstulaanVaasan & VaasanPentti HarjumaaSouvareidenMikko AlatalonYhdentoista virran maa
”Nätti-Jussi” eli Johan Viktor Nätti (31. elokuuta 1890 Karstula – 4. elokuuta 1964 Rovaniemi)[1] oli suomalainen metsätyömies. Nätti-Jussista kerrotut tarinat ovat tehneet hänestä legendaarisen henkilöhahmon etenkin Lapissa.
Sisällysluettelo
1 Elämä
2 Nätti-Jussin nimi muussa käytössä
3 Julkaisuja Nätti-Jussin tarinoista ja elämästä
4 Bibliografia
5 Lähteet
6 Aiheesta muualla
Elämä |
Nätti-Jussi syntyi elokuussa 1890 Karstulassa Keski-Suomessa. Hän kulkeutui metsätyömiehenä muiden mukana pohjoisen hakkuutyömaille helpon rahan perässä ja työskenteli siellä suurimman osan elämästään. Nätti-Jussi oli tunnettu tukkijätkä, joka vaikutti muun muassa Tervolassa, Pisalla, Muurolassa ja silloisessa Rovaniemen kauppalassa. Hän tuli elämänsä aikana tunnetuksi tarinankertojana. Hänen kerrontatyyliinsä kuului muun muassa kertomuksen loppuratkaisun viivyttäminen. Useinkin fantastisten kertomusten perusaiheina olivat naiset, tappelut ja viina sekä niihin liittyvä yhteiskunnallinen väritys.
Nätti-Jussi oli myös tunnettu syntymävikaisesta kampurajalastaan; hänen vasemman jalkansa jalkaterä oli kääntynyt taaksepäin. Hän halvaantui 1950-luvun puolivälissä ja joutui Rautiosaaren vanhainkodin sairasosastolle Rovaniemen maalaiskuntaan. Nätti-Jussi kuoli Palosalmen metsätyömieskodissa 4. elokuuta 1964. Hänet haudattiin Rovaniemen neljännelle hautausmaalle Palosalmen metsätyömieskodin yhteishautapaikalle.
Nätti-Jussi sai oman hautamuistomerkin Rovaniemelle Viirinkankaan neljännelle hautausmaalle kesällä 2006. Muistomerkin paljastustilaisuus järjestettiin 25. elokuuta 2006.[2] Haudan toiselle puolelle on kirjattu teksti:
»Minä se siellä olin. Jutustelin Pyhä-Pietarin kanssa talven näkymistä ja sovin revontulien sytyttelemisestä urakkahommana.»
Nätti-Jussin nimi muussa käytössä |
1990-luvun loppupuolella perustettiin Ravintola Nätintupa Muurolaan, entiseen Rovaniemen maalaiskuntaan. Vuonna 2003 Karstulaan perustettiin Nätti-Jussi-ravintola. Vaasan & Vaasan -leipomo valmistaa myös Lapin Pakarin Nätti-Jussi -nimistä ruisleipää[3]. Rovaniemellä on Nätti-Jussi-niminen katujuna.[4]
Julkaisuja Nätti-Jussin tarinoista ja elämästä |
Toimittaja-kirjailija Pentti Harjumaa julkaisi 1970-luvulla Nätti-Jussin tarinoista kaksi ohutta kirjasta, jotka on julkaistu myös yhtenä kirjana Nätti-Jussin tarinoita. Hänen elämästään julkaistiin Tarua ja totta -niminen cd-levy maaliskuussa 2008. Levy sisältää Nätin kanssa tekemisissä olleiden henkilöiden haastatteluja ja neljä Souvareiden esittämää kappaletta. Niiden lisäksi levyn alussa on Nätti-Jussista tehty laulu, joka esitetään alku- ja loppusäkeistöt laulaen ja keskisäkeistöt lausuen. CD:llä julkaistut haastattelut on kerätty vuonna 1994 ilmestynyttä C-kasettia varten.[5] Myös Mikko Alatalon laulussa Yhdentoista virran maa mainitaan Nätti-Jussi yhtenä pohjoissuomalaisena legendana.
Bibliografia |
- Lehtinen, Lasse: Nätti-Jussi. Suomalaisen seikkailijan elämäkerta. Espoo: Paasilinna, 2012. ISBN 978-952-5856-65-1.
Lähteet |
↑ "Nätti-Jussi" Rovaniemi.fi. Viitattu 26.12.2011.
↑ Hauta- ja rakennuskiviliike Lamminranta
↑ Lapin Pakarin Nätti-Jussi
↑ Torikka, Raimo: Katujuna Nätti-Jussi palaa Rovaniemen katukuvaan 28.2.2014. Yle. Viitattu 19.12.2016.
↑ Nätti-Jussista tarinoita ja nimikkolaulu, Esa I. Järvinen, Lapin Kansa, 11.3.2008
Aiheesta muualla |
- Rovaniemi.fi: ”Nätti-Jussi”
- Nätti-Jussi -ravintola Karstulassa
Kuvia muistomerkin paljastamisesta, Flickr
Rautasilta-blogi: Siitä on Nätti-Jussi mennyt, 25.8.2006
Lasse Lehtinen kirjoitti Nätti-Jussin elämäkerran. Arvo Vuorelan juttu Yle Radio Keski-Suomessa 12.10.2012 Yle Areena