Savukosken partisaanitukikohta Tukikohdan löytyminen ja inventointi | Tahkomännikön taistelu | Lähteet | NavigointivalikkoSavukoski koillisosa kulttuuriperintöinventointi 2012, s. 543-546 ja 564-569Neuvostoliiton salainen partisaanitukikohta löytyi SavukoskellaSuurtutkimus valmistui: Suomen metsistä paljastui valtava määrä sota-ajan hautoja, vankileirejä ja tukikohtia"Vihollinen motissa!" - taistelu neuvostopartisaaneja vastaan Savukoskella 1944
JatkosotaSavukoski
jatkosodanSavukoskenpartisaanien
Savukosken partisaanitukikohta sijaitsi jatkosodan aikana Savukosken koillisosassa Sotatunturien alueella Petäjä-Raatelmaselässä. Tukikohta toimi tukeutumispaikkana neuvostoliittolaisten partisaanien tehdessä iskuja Savukosken ja eteläisen Sodankylän alueen kyliin ja sen löytyminen tuo lisävalaistusta Koillis-Lapin vilkkaaseen partisaanitoimintaan.
Tukikohdan löytyminen ja inventointi |
Tukikohdan olemassaolo ja sijainti ei ollut yleisessä tiedossa ennen kuin paikallisilta asukkailta saadun vihjeen perusteella tukikohta kartoitettiin ja inventoitiin vuonna 2012 Metsähallituksen Valtion metsien kulttuuriperintökohteiden inventointihankkeessa.
Tukikohta muodostui Petäjä-Raatelmaselän laen pohjoispuolelle kivistä ladotuista pesäkkeistä, joita on yhteensä 103. Puolikaaren muotoon sijoitettujen pesäkkeiden keskellä on suurempien pesäkkeiden rypäs, joiden uskotaan kuuluneen partisaaniryhmien komentajille. Tukikohta muistuttaa rakenteeltaan ns. siilipuolustusasemaa. Useimmat pesäkkeet on rakennettu käyttäen suurta petäjää lisäsuojana. Pesäkkeiden kivien välistä löydetyt säilyketölkit osoittavat paikkaa käytetyn leiriytymiseen. Kohde on säilynyt hyvin alueella suoritetuista hakkuista huolimatta ja Metsähallituksen mukaan se tulisikin suojella.
Tahkomännikön taistelu |
Tukikohdasta noin kuusi kilometriä pohjoiseen sijaitsevan Tahkomännikön alueella käytiin 13.-16.4.1944 partisaanien ja suomalaisten joukkojen välinen taistelu. Alueelta on löytynyt mm. huopatossujen jäänteitä, peltipurkkeja, kiväärin patruunoita ja ilmeisesti vielä 2000-luvulla ihmisen luurangon jäänteitä. Taistelun alussa suomalaiset saartoivat partisaanit, mutta vihollisen saatua lisäjoukkoja suomalaiset joutuivat itsekin saarretuiksi. Taistelu päättyi lopulta partisaanien vetäytymiseen itään, mutta iskut alueen siviilikyliin jatkuivat siitä huolimatta kesällä 1944. Erillinen osasto Savukosken sotapäiväkirjoissa ei ole mainintaa Petäjä-Raatelmaselän tukikohdan paljastumisesta Tahkomännikön taistelun yhteydessä, ja on luultavaa että se oli toiminnassa vuosien 1940-1944 välisen ajan.
Lähteet |
- Häkälä, Piritta: Savukoski koillisosa kulttuuriperintöinventointi 2012, s. 543-546 ja 564-569. Metsähallitus 2013.
- Taivainen, Jouni: METSIIN KADONNEET - Valtion metsien kulttuuriperintökohteiden inventointihanke 2010-2015. Metsähallitus, 2016. ISBN: 978-952-295-145-8.
- Ilta-Sanomat 4.3.2016: Neuvostoliiton salainen partisaanitukikohta löytyi Savukoskella.
- Helsingin Sanomat 21.2.2016: Suurtutkimus valmistui: Suomen metsistä paljastui valtava määrä sota-ajan hautoja, vankileirejä ja tukikohtia.
- Blogi Metsähallituksen talousmetsien kulttuuriperintöinventoinnista 2010-2015: "Vihollinen motissa!" - taistelu neuvostopartisaaneja vastaan Savukoskella 1944.