Symeeni Sisällysluettelo Esiintyminen luonnossa | Synteesi | Käyttö | Lähteet | Aiheesta muualla | NavigointivalikkoInfobox OKNimi-testi OK4-cymene – Substance summaryPhysical properties: p-CymenePara CymeneTeoksen verkkoversioTeoksen verkkoversioKirja Googlen teoshaussaHuman Metabolome Database: p-CymeneKEGG: p-CymeneChemBlink: 4-Isopropyltoluenelaajentamalla
Aromaattiset hiilivedyt
aromaattinen hiilivetymonoterpeenejäeteerisissä öljyissäkuminaajuruohotsitrushedelmätpapaijaananasoreganotomaattitolueeniapropeenillakatalyytinlimoneenia
Symeeni | |
---|---|
Tunnisteet | |
CAS-numero | 99-87-6 |
IUPAC-nimi | 1-metyyli-4-propan-2-yylibentseeni |
SMILES | CC1=CC=C(C=C1)C(C)C [1] |
Ominaisuudet | |
Kemiallinen kaava | C10H14 |
Moolimassa | 134,212 g/mol |
Tiheys | 0,857 g/cm3 g/cm³ |
Sulamispiste | –68,9 °C[2] |
Kiehumispiste | 177,1 °C[2] |
Liukoisuus | Veteen 23,4 mg/l (25 °C)[2] |
Infobox OKNimi-testi OK |
Symeeni (C10H14) on aromaattinen hiilivety, joka muistuttaa rakenteeltaan monoterpeenejä. Symeeniä esiintyy luonnossaan monien kasvien eteerisissä öljyissä.
Sisällysluettelo
1 Esiintyminen luonnossa
2 Synteesi
3 Käyttö
4 Lähteet
5 Aiheesta muualla
Esiintyminen luonnossa |
Lukuisat kasvit sisältävät symeeniä, erityisesti kumina ja ajuruohot. Yhdistettä sisältävät lisäksi muun muassa sitrushedelmät, papaija, ananas, oregano ja tomaatti.[3]
Synteesi |
Symeeniä voidaan valmistaa teollisesti alkyloimalla tolueenia propeenilla 60 °C:n lämpötilassa katalyytin läsnä ollessa.[4]
Symeeniä voidaan syntetisoida myös käyttämällä lähtöaineena limoneenia, jota saadaan melko halvalla eristettyä sitrushedelmistä tai paperiteollisuuden sivutuotteena. Limoneenista voidaan symeeniä valmistaa kahdella eri tavalla. Limoneeni voidaan joko vedyttää metallikatalyyttien avulla, minkä jälkeen syntynyt tuote dehydrogenoidaan, jolloin saadaan kymeeniä. Limoneeni voi myös happamissa olosuhteissa isomeroitua. Isomeerien dehydraus tuottaa symeeniä.[5]
Käyttö |
Puhtaalla symeenillä on sitruunankaltainen tuoksu. Sitä käytetäänkin hajusteissa.[6] Tämän lisäksi yhdistettä käytetään muiden yhdisteiden, esimerkiksi lääkeaineiden ja hajusteiden synteesissä.[3]
Lähteet |
↑ 4-cymene – Substance summary NCBI. Viitattu 16. huhtikuuta 2010.
↑ abc Physical properties: p-Cymene NLM Viitattu 16.4.2010
↑ ab Para Cymene Gyan Flavours Export. Viitattu 16.4.2010. (englanniksi)
↑ Asim Kumar Mukhopadhyay: Industrial chemical cresols and downstream derivatives, s. 34. CRC Press, 2005. ISBN 9780824759544. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.04.2010). (englanniksi)
↑ Roger A. Sheldon,Herman van Bekkum: Fine chemicals through heterogenous catalysis, s. 432. Wiley-VCH, 2001. ISBN 978-3-527-29951-5. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.04.2010). (englanniksi)
↑ Horst Surburg, Johannes Panten, Kurt Bauer: Common fragrance and flavor materials, s. 105. Wiley-VCH, 2006. ISBN 978-3-527-31315-0. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 16.4.2010). (englanniksi)
Aiheesta muualla |
Human Metabolome Database: p-Cymene (englanniksi)
KEGG: p-Cymene (englanniksi)
ChemBlink: 4-Isopropyltoluene (englanniksi)