Tekhne Katso myös | Kirjallisuutta | Aiheesta muualla | NavigointivalikkoEpisteme and Techne
Filosofian termitKreikankieliset sanat ja sanonnat
m.kreik.taitoatiedettäFilosofisenatietoteoreettisenatiedonepistēmēvapaita taiteitaPlatonfilosofienideoistaAristoteles
Tekhne (m.kreik. τέχνη) on kreikankielinen sana, joka tarkoittaa taitoa tai sovellettua tiedettä. Filosofisena, tietoteoreettisena terminä sillä viitataan tiedon (erityisesti epistēmē) käytännölliseen sovellukseen. Tekhne on rationaalinen menetelmä, joka liittyy esineiden valmistamiseen tai jonkun päämäärän saavuttamiseen. Tekhne muistuttaa epistemeä siinä, että kumpaankin liittyy tietoa periaatteista, mutta ne eroavat toisistaan siinä, että tekhnessä aikomuksena on valmistaminen tai tekeminen, ei tasapuolinen ymmärtäminen.
Kreikkalaisille tekhne tarkoitti kaikkia käden taitoja, kuten lääketiede ja musiikki. Toisaalta sana kytkeytyi ajatukseen siitä, ettei herrasmies työskentele käsillään. Tämän vuoksi se sopi vain alemmille yhteiskuntaluokille, kun taas ylemmät yhteiskuntaluokat harjoittivat ”vapaiden miesten” vapaita taiteita.
Platon kirjoitti Valtiossa, että tekhne edusti (taiteen tai käsityön merkityksessä) uhkaa rauhalle, järjestykselle ja hyvälle hallinnolle, jonka perustana toimi sen sijaan filosofien taito, tieto ideoista. Aristoteles katsoi tekhnen edustavan ihmisen harjoittamaa luonnon epätäydellistä jäljittelyä.
Termiä tekhne on käytetty filosofisessa diskurssissa erotuksena taiteista (tai poiesiksestä). Joskus tekhnen on katsottu edustavan tiedon lineaarista, narratiivista esitystä ja poiesiksen tiedon dynaamista esitystä.
Katso myös |
- Episteme
- Fronesis
Kirjallisuutta |
- Dunne, Joseph: Back to the Rough Ground: 'Phronesis' and 'Techne' in Modern Philosophy and in Aristotle. Notre Dame, Indiana: University of Notre Dame Press, 1997. ISBN 978-0-2680-0689-1.
Aiheesta muualla |
- Parry, Richard: Episteme and Techne The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)