Vesiviljely Sisällysluettelo Tärkeimmät viljelylajit | Muuta | Katso myös | Lähteet | NavigointivalikkoTHE STATE OF WORLD FISHERIES AND AQUACULTURE 2012World aquaculture production of fish, crustaceans, molluscs, etc., by principal species in 2012laajentamalla
KalastusKotieläintalous
KalankasvatusavovesikalastuksenkarppilajejaFAOdollareissamaanviljelyksestäkarjankasvatuksestakalastuksesta
Vesiviljely ("akvakulttuuri") on vesieliöiden kontrolloitua kasvattamista meri-, murto- ja sisävesissä. Vesiviljelyssä tuotetaan kaloja, äyriäisiä, nilviäisiä sekä leviä ja vesikasveja. Kalankasvatus on selvästi suurin vesiviljelyn ala ja se on noussut merkittäväksi tekijäksi avovesikalastuksen rinnalle. Kasvatuksen osuus on tällä hetkellä n. 29 % maailman kalastuksen kokonaistuotannosta. Sen odotetaan kasvavan rajusti tulevaisuudessa.
Sisällysluettelo
1 Tärkeimmät viljelylajit
2 Muuta
3 Katso myös
4 Lähteet
Tärkeimmät viljelylajit |
Maailman kalojen ja selkärangattomien vesieläinten kasvatuksesta vuonna 2010 89% tapahtui Aasiassa, 60% yksin Kiinassa.[1] Maailmanlaajuisesti eniten viljellään useita sisävesikalalajeja, erityisesti karppilajeja. FAO:n vuoden 2012 tilastoinnissa maailman eniten tuotetut vesiviljelylajit, niiden tuotantomäärät (miljoonia tonneja) ja viljelyn arvo miljardeissa dollareissa olivat:[2]
Ruohokarppi Ctenopharyngodon idellus, 5,0 miljoonaa tonnia, US$ 6,5 mrd
Hopeakarppi (hopeapaksuotsa) Hypophthalmichthys molitrix, 4,2 miljoonaa tonnia, US$ 5,5 mrd
Karppi Cyprinus carpio, 3,8 miljoonaa tonnia, US$ 5,2 mrd
Ruditapes philippinarum -mattosimpukka, 3,8 miljoonaa tonnia, US$ 3,5 mrd
Niilintilapia, Oreochromis niloticus, 3,2 miljoonaa tonnia, US$ 5,3 mrd
Valkokatkarapu Litopenaeus vannamei, 3,2 miljoonaa tonnia, US$ 13,6 mrd
Marmorikarppi (marmoripaksuotsa) Hypophtalmichthys nobilis, 2,9 miljoonaa tonnia, US$ 3,7 mrd
Katla Catla catla (intiankarppi), 2,8 miljoonaa tonniat, US$ 5,5 mrd
Ruutana Carassius carassius, 2,5 miljoonaa tonnia, 2,7 mrd
Lohi Salmo salar, 2,1 miljoonaa tonnia, US$ 10,1 mrd
Jättilabeo Labeo rohita, 1,6 miljoonaa tonnia, US$ 2,9 mrd
Maitokala Chanos chanos, 0,9 miljoonaa tonnia, US$ 1,7 mrd
Kirjolohi Oncorhynchus mykiss, 0,9 miljoonaa tonnia, US$ 3,6 mrd
Tiikerikatkarapu Penaeus monodon, 0,9 miljoonaa tonnia, US$ 4,4 mrd
Sinonovacula constricta -veitsisimpukka, 0,7 miljoonaa tonnia, US$ 0,6 mrd
Villasaksirapu Eriocheir sinensis, 0,7 miljoonaa tonnia, US$ 4,9 mrd
Jättilahna Megalobrama amblycephala, 0,7 miljoonaa tonnia, US$ 1,2 mrd
Tyynenmerenosteri Crassostrea gigas, 0,6 miljoonaa tonnia, US$ 1,3 mrd
Rämerapu Procambarus clarkii, 0,6 miljoonaa tonnia, US$ 2,8 mrd
Musta-amuri Mylopharyngodon piceus, 0,5 miljoonaa tonnia, US$ 1,1 mrd
Muuta |
Vesiviljelyn yleiset periaatteet ovat peräisin pikemmin maanviljelyksestä ja karjankasvatuksesta kuin kalastuksesta. Vesiviljelyyn liittyy aina luonnonolosuhteiden muuttelu, joka voi yksinkertaisimmillaan käsittää luonnonlajien siirtoa parempiin kasvuoloihin sekä erilaisten suojaavien ja pyydystystä helpottavien rakenteiden tekemistä. Työvaiheita vesieläinten kasvattamisessa ovat poikasten kasvattaminen ja sitten niiden istuttaminen viljely-ympäristöön. Pisimmälle viedyssä intensiiviviljelyssä käytetään erityisiä viljelykäyttöön jalostettuja eliölajeja täydellisesti kontrolloiduissa kasvatusoloissa. [3]
Vesiviljelmät voidaan jakaa viiteen päätyyppiin: [4]
- Omavaraiset viljelylammikot (luonnonravintolammikot), jotka tuottavat viljeltävien eliöiden ravinnon itse, kun lammikkoa lannoitetaan
- Lammikot tai verkkokassit, joissa eläimiä ruokitaan suunnitellulla ruokavaliolla
- Simpukkaviljelmät
- Kasvualustaan kiinnittyvien vesikasvien viljelmät, ja
- Muuhun kuin ravintokäyttöön (kuten syöteiksi) kasvatettavien eliöiden viljelmät.
Katso myös |
- Kalankasvatus
- Hydroviljely
Lähteet |
↑ THE STATE OF WORLD FISHERIES AND AQUACULTURE 2012 FAO Fisheries and Aquaculture Department, Rome 2012 (pdf)
↑ World aquaculture production of fish, crustaceans, molluscs, etc., by principal species in 2012 FAO statistics 2014
↑ Royce, William F.: Introduction to the Practice of Fishery Science, s. 314-315. Academic Press, 1996. ISBN 0-12-600952-X. (englanniksi)
↑ Royce 1996, s. 287-288