Tyramiini Sisällysluettelo Aineenvaihdunta | Tyramiini elintarvikkeissa | Lähteet | Aiheesta muualla | NavigointivalikkoInfobox OKVirheellinen NIMI-arvoPunaviini voi lehauttaa hehkun kasvoilleLiber Herbarum II: Tyramiinia sisältäviä kasvejaTerveysportti, metatesaurus: TyramiiniHuman Metabolome Database: TyramineKEGG: TyramineChemBlink: Tyramine
Fenetyyliamiinit
fenetyyliamiinityrosiinistamonoamiinikemiallinen kaavamoolimassaCAS-numeromonoamiinioksidaasinsympatomimeettikatekoliamiinienadrenaliininoradrenaliinidopamiiniIhmisessäverenpaineenmonoamiinioksidaasipunaviininjuustojenkäymisreaktionmaatumisendekarboksilaationsmetanaRicottajugurttimaitorahkarae-pavutavokadohärkäpavunbanaaninLuumuthapankaalipinaattimunakoisossamarinoitukalankanannaudan-sianlihasoijakastiketofuSoijamaitopunaviini
Tyramiini | |
---|---|
Tunnisteet | |
CAS-numero | 51-67-2 |
IUPAC-nimi | 4-(2-aminoetyyli)fenoli |
SMILES | C1=CC(=CC=C1CCN)O |
Ominaisuudet | |
Kemiallinen kaava | C8H11NO |
Moolimassa | 137,18 g/mol |
Tiheys | 1,103 g/cm³ |
Sulamispiste | 164 °C |
Liukoisuus | 1,04 g/l (15 °C) |
Infobox OKVirheellinen NIMI-arvo |
Tyramiini (4-hydroksi-fenetyyliamiini, para-tyramiini, p-tyramiini) on tyrosiinista syntyvä monoamiini. Tyramiinin kemiallinen kaava on C8H11NO, moolimassa 137,18 g/mol ja CAS-numero 51-67-2.
Sisällysluettelo
1 Aineenvaihdunta
2 Tyramiini elintarvikkeissa
2.1 Meijerituotteet
2.2 Hedelmät ja vihannekset
2.3 Siipikarja, liha ja kala
2.4 Soija
2.5 Hiiva- ja lihauutteet
2.6 Alkoholijuomat
3 Lähteet
4 Aiheesta muualla
Aineenvaihdunta |
Tyramiini metabolisoituu monoamiinioksidaasin kautta. Tyramiini on sympatomimeetti, sillä se voi aiheuttaa varastoitujen katekoliamiinien (adrenaliini, noradrenaliini ja dopamiini) erityksen. Ihmisessä tyramiinin saanti voi aiheuttaa voimakkaan verenpaineen nousun (hypertension) monoamiinioksidaasi-inhibiittoreita (MAOI) käyttävillä.
Aiemmin ajateltiin punaviinin ja juustojen aiheuttamien oireidenselvennä, johtuvan tyramiinista. Tutkimusten mukaan tyramiinilla ei kuitenkaan ole tekemistä oireiden kanssa.[1]
Tyramiini elintarvikkeissa |
Tyramiinia esiintyy laajasti sekä kasveissa että eläimissä. Ruoissa tyramiinia esiintyy käymisreaktion tai maatumisen yhteydessä tyrosiinin dekarboksilaation johdosta.
Meijerituotteet |
Paljon tyramiinia sisältävät juustot ja smetana. Ricotta, jugurtti, maitorahka sekä kerma-, rae- ja tuorejuusto sisältävät vain vähän tyramiinia.
Hedelmät ja vihannekset |
Paljon tyramiinia sisältävät vihreät pavut ja avokado, minkä lisäksi pieniä määriä esiintyy härkäpavun paloissa ja banaanin kuorissa. Luumut, hapankaali ja pinaatti sisältävät jonkin verran tyramiinia. Pieniä määriä esiintyy banaanissa, munakoisossa, hedelmämehuissa, pähkinöissä, vadelmissa, tomaateissa ja appelsiineissa, varsinkin pomeranssissa jota käytetään joululeivonnaisissa.
Siipikarja, liha ja kala |
Paljon tyramiinia sisältävää pilaantunut, marinoitu, savustettu, säilötty tai ikääntynyt kalan-, kanan-, naudan- ja etenkin sianliha. Tuoreet lihat, elimet ja pateet eivät sisällä merkittäviä määriä tyramiinia.
Soija |
Jotkin soijavalmisteet, kuten soijakastike ja tofu sisältävät erittäin paljon tyramiinia. Soijamaito ja useimmat soijatuotteet sisältävät jonkin verran tyramiinia.
Hiiva- ja lihauutteet |
Lihaliemikuutiot ja muut valmisliemet sisältävät usein tyramiinia.
Alkoholijuomat |
Paljon tyramiinia sisältävät punaviini sekä useat alkoholittomat oluet.
Lähteet |
↑ Punaviini voi lehauttaa hehkun kasvoille 1.10.2010 / 5.6.2012. Yle Uutiset. Viitattu 23.3.2013.
Aiheesta muualla |
[1] PubChem (englanniksi)- Liber Herbarum II: Tyramiinia sisältäviä kasveja
- Terveysportti, metatesaurus: Tyramiini
Human Metabolome Database: Tyramine (englanniksi)
KEGG: Tyramine (englanniksi)
ChemBlink: Tyramine (englanniksi)